donderdag 12 februari 2015

Mijn favorieten in Costa Rica

Regelmatig krijg ik vragen van bekenden, en steeds vaker ook van onbekenden via m'n blog, wat de mooiste plekjes zijn van Costa Rica. Of hoe je een reis van een x aantal dagen het beste kunt invullen. Natuurlijk antwoord ik hier graag op, ik vind het helemaal niet erg om in m'n geheugen te graven en terug te denken aan de prachtige natuur van Costa Rica! Maar misschien makkelijker: hier een bericht met een paar overzichtjes. Deze favorieten zijn mijn favorieten, dit betekent natuurlijk niet dat er geen mooiere plekjes in Costa Rica te vinden zijn! Wij overnachtten veelal bij Nederlandse hotels, ik vind het ideaal dat er zoveel Nederlanders in Costa Rica zijn die mij in mijn eigen taal kunnen vertellen waar ik het beste dieren kan spotten, lekker kan eten en naar toe kan rijden om heerlijk op een strandje te genieten van de rust. Ik houd vooral van de natuur, wil graag dieren zien en fotograferen en vind cultuur en een bedje op het strand minder belangrijk tijdens mijn vakanties. We wandelen graag, maar mijn conditie is zeker niet goed genoeg voor lange verre excursies. Voor dit bericht beperk ik me tot top 3'tjes, anders wordt dit bericht veel te lang ;)

De mooiste wandelingen in nationale parken:
1. Volcan Tenorio: een prachtig dicht regenwoud waar je doorheen wandelt naar een prachtige waterval in de Rio Celeste. Toen wij er waren regende het aan één stuk door, we zagen er geen dieren, maar het park staat desondanks op nummer 1!
2. Curu: een relatief klein en onbekend park, maar de wandeling is prachtig. Je loopt langs het strand, langs mangroven en door een dicht woud met gigantische bomen. Wij zagen hier coati's, kapucijneraapjes, leguanen, morpho vlinders, wasbeertjes, hertjes en er schijnen ook krokodillen te zitten.
3. Cahuita: een wandeling langs de kust, je start in het dorp en de eerste kilometers ben je nooit meer dan 10 meter verwijderd van het strand. Wij zagen veel verschillende dieren, genoten van het koele briesje en eindigden de wandeling bij een restaurant met zwembad. Ik weet niet of dit restaurant nog bestaat, maar het was voor ons een perfecte invulling van een ochtend + lunch.

De mooiste overnachtingen in de natuur:
1. Tipi Jungla Ecolodge: meer in de natuur dan in de open tipi's van Tipi Jungla heb ik me nooit gevoeld. De geluiden, de dieren, je leeft volledig in de natuur. Ik houd wel van een beetje luxe, maar de koude douche, de vele insecten en de hobbelige toegangsweg inclusief wandeling bergop weerhouden mij niet van het genieten van dit prachtige plekje! Mario en Manon zijn de beste gastheer en gastvrouw die je hier maar kunt wensen. De toekans, kikkers, luiaard, bladsnijdermieren, apen en andere dieren die hier leven krijg je er natuurlijk bij. Ohja, de bedden met klamboes zijn erg goed, ook niet onbelangrijk!
2. Casa Rio Blanco: Mooie bamboe huisjes met veranda die uitkijken op de canopy, aan de rand van een afgrond naar de Rio Blanco rivier. Er is veel te zien in het bladerdek, van toekans, leguanen en luiaarden tot lichtgevende kevers en kikkers als je in het donker door de tuin loopt. Er is een wandeling naar de rivier waar je kunt zwemmen (beetje koud!) middenin de natuur. De eigenaresse zorgt goed voor haar gasten en kookt ook nog eens een overheerlijk diner!
3. Heliconia Island: Op het eiland groeien niet alleen de mooiste heliconia's, maar is ook een regenwoud, diverse palmbomen en een leuke lodge te vinden. Een tour over het eiland duurt minimaal een uur en je ziet altijd wel iets, dankzij het scherpe oog van Caroline, die ook heel enthousiast kan vertellen over de dieren en de natuur. Wij zagen hier diverse slangen, toekans, brulapen, luiaarden, leguanen en talloze andere vogels bij het fruit.


De mooiste boottochten:
1. Whale-watching vanuit Uvita: spectaculairder dan tijdens het spotten van walvissen zo dicht voor de kust wordt dieren spotten voor mij niet, wat was dit fantastisch! Houd rekening met het seizoen! Voor ons georganiseerd door Tipi Jungla Ecolodge, je kunt ook naar Uvita rijden en het ter plaatse regelen.
2. Kanoën in Tortuguero: vroeg je bed uit en dan de stilte van het regenwoud opzoeken vanaf het water. Hierbij is het belangrijk dat je een goede gids hebt, wij hadden een topper via Casa Marbella hotel, die ons talloze dieren liet zien maar ook mooie verhalen kon vertellen.
3. Varen door Cano Negro: dit nationale park bezoek je voor een boottocht. Nergens zagen wij zoveel verschillende dieren in zo'n korte tijd als tijdens deze boottocht. In het laagseizoen, we hadden de boot voor onszelf. Ieder hotel in Cano Negro biedt boottochten aan.

De meest bijzondere dieren (spot-momenten):
1. Schildpadden!
In Tortuguero: wij waren hier in de eerste week van september en zagen niet alleen tijdens een avondtour een schildpad eieren leggen op het strand, maar 's middags zagen we ook mini-schildpadjes uit hun ei kruipen en naar de zee spartelen. Ja, Tortuguero is (heel) toeristisch en de avondtour is overgeorganiseerd, maar dat is niet voor niets!
In Ostional: tijdens een arribada komen hier talloze schildpadden aan land. Wij bezochten het strand midden op de dag en zagen tientallen schildpadden uit de zee verschijnen, het strand opkruipen en eieren leggen. Doordat het hier (nog) niet georganiseerd is, was het heel bijzonder om met z'n drietjes tussen de schildpadden over het strand te wandelen. De vele gieren maken het plaatje compleet.
2. Apen: ik vind het altijd leuk om deze dieren te zien! Wij zagen (en hoorden!) groepen brulapen in de nationale parken Cahuita, Tortuguero, Manuel Antonio, Corcovado, Ballena en Cano Negro, maar ook op de Fidelito Ranch in Tambor. Zowel in Cahuita als op de Fidelito Ranch maakten de apen ons vroeg wakker, ook wel bijzonder! Kapucijneraapjes zagen wij in nationaal park Manuel Antonio en Curu, maar het leukst was toch de groep die langskwam bij Tipi Jungla Ecolodge.
3. Kikkers: mijn fotocamera en ik zijn dol op de kleine kikkertjes die je overal in Costa Rica kunt tegenkomen. Giftig, fluitend en soms zelfs van heel korte afstand onvindbaar, kikkers weten mij vaak te verrassen! De mooiste kikkerfoto's maakte ik bij Tipi Jungla Ecolodge. Heel bijzonder was ook onze wandeling bij de Laguna del Lagarto lodge, waar we werkelijk moeite moesten doen om niet op de kleine kikkertjes in het regenwoud te stappen, zoveel sprongen er voor onze voeten!

De mooiste watervallen (we hebben er nog zoveel te bezoeken...):
1. Rio Celeste, de waterval in nationaal park Volcan Tenorio: Middenin de jungle, in het groen, een bijzondere plek om de kracht van het water te zien! Het uitzicht bereik je eenvoudig langs het wandelpad, een steile trap brengt je tot onderaan de waterval.
2. Llano de Cortez nabij Bagaces: Eenvoudig bereikbaar en een plek waar je best een tijdje wilt blijven, je kunt zwemmen tot onder de waterval en relaxen op het zandstrandje, met uitzicht op al het groen. In het weekend kan het druk zijn met locals, wij vonden het wel gezellig druk!
3. Catarata del Toro: een mooie waterval die in de diepte valt, in een soort vulkanische vallei in de jungle. Het uitzichtpunt is makkelijk te bereiken, een pittige wandeling brengt je dichterbij.

Handige tips:
1. Start bij een Nederlandstalig hotel met eigenaren die je iets over de natuur kunnen vertellen. Mario van Tipi Jungla en Caroline van Heliconia Island hebben ons - in ons eigen makkelijke taaltje - zoveel verteld over de dieren en de natuur, dat wij dankzij hun informatie ook zelf veel dieren konden spotten als we zonder gids op pad gingen.
2. Laat je niet door regen tegenhouden. Onze wandeling door Volcan Tenorio NP is mijn beste voorbeeld: de natuur is zo mooi als het regent, vooral in een regenwoud! Ook in Monteverde hadden wij enorm veel regen, maar hierdoor was de natuur lekker fris en het wandelen een uitdaging. Helaas zie je minder dieren, die schuilen tenslotte ook, maar je let dan juist meer op de schoonheid van bomen, planten en de natuur als geheel. En als het dan droog wordt, lijken alle dieren tegelijk tevoorschijn te komen om weer eten te zoeken.
3. Race niet te snel door het land, maar blijf ook niet dagen hangen. Onze ervaring is dat 2 nachten per locatie vaak voldoende is om de hoogtepunten te ontdekken. Costa Rica biedt zo ongelooflijk veel verschillende mooie plekjes, dat je onmogelijk in één reis alles kunt zien. Leg je route en hotels niet vast, maar reis op de bonnefooi zodat je rekening kunt houden met weersomstandigheden en wegafsluitingen. Wij zijn er nu 5 keer geweest en ik wil nog zeker een keer terug, nog zoveel te ontdekken! Maak keuzes en accepteer dat je niet alles kunt zien, dan geniet je optimaal van het prachtige land!

Voor een aantal mensen heb ik een reis uitgewerkt, te beginnen met twee weken (niet in het Tortuguero-schildpadden-seizoen) en uit te breiden met alles wat je hierboven en verder nog leest ;-) Dit zou mijn ideale eerste reis zijn, gebaseerd op alles wat we inmiddels in Costa Rica hebben mogen beleven.

  Hotel avond Plaats Wat doen? 
1Dos Palmas La Garita Aankomst
2Heliconia Island Sarapiqui Auto aflevering + rijden + tour door tuin
3 Heliconia Island Sarapiqui Diverse tours via hotel
4 Veel keuze! La Fortuna Rijden naar Arenal vulkaan via Catarata del Toro
5 Veel keuze! La Fortuna Wandelen naar lava of waterval, bezoek hotsprings
6 El sol Verde  Rincon de la Vieja Rijden langs Arenal meer naar vulkaan
7 Veel keuze! Bijagua de Upala Wandeling NP Rincon, rijden naar Volcan Tenorio
8 Evt. Hotel Carara Tarcoles Wandelen Volcan Tenorio, rijden naar kust
9 Evt. Hotel Carara Tarcoles Wandelen NP Carara, boottocht voor zonsondergang
10 Tipi Jungla Matapalo Bezoek Manuel Antonio
11 Tipi Jungla Matapalo Diverse tours via hotel
12 Rio Tico Safari Lodge Punta Mala Rustig aan vertrekken, relaxen, strand
13 Rio Tico Safari Lodge Punta Mala Diverse tours via hotel (vb Corcovado, mangrovetour)
14 Veel keuze! San Gerardo de Dota Rijden door gebergte
15     Vertrek

Ben je er nog niet uit of heb je specifieke vragen? Je kunt altijd contact met mij opnemen of je vraag stellen op het Wereldwijzer forum!

5 opmerkingen:

 1. Top! Ik weet waar we volgend jaar naar toe gaan!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik lees eens even iets na. Waarom gaan jullie nou eigenlijk niet mee?

   Verwijderen
 2. Echt heel leuk om te lezen en heeeeeeel erg bedankt voor alle tips!!! We gaan er eenmooie reis van maken, mede dankzij alle informatie en mooie boekjes die we van jou hebben gekregen (en mogen lenen)!! Echt heel fijn!!! De zin om naar Costa rica te gaan groeit met de dag :) groetjes, marjolein
  Ps. Jos had zich vergist in de periode. We gaan eind juli-begin augustus. Dan is het (dacht ik) wel schildpadden seizoen. Is het dan wel de moeite waard om naar tortuguero te gaan?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Graag gedaan Marjolein! Dat wordt keuzes maken... het schildpaddenseizoen is dan inderdaad begonnen, dus je kunt een tour naar Tortuguero overwegen. Je zou dan de reis anders kunnen beginnen, via Guapiles naar Tortuguero, zie ook http://joseluken.blogspot.nl/p/costa-rica-2007.html dag 9 - 12 (die baby-schildpadjes zijn er nog niet). Maar dan moet je ergens anders dagen skippen, of heeft Jos zich ook vergist in het aantal reisdagen ;)
   Eind juli / begin augustus is wel drukker in CR dan mei / juni, ik zou lodges zoals Heliconia en Tipi Jungla dan wel vooraf bellen / mailen om te vragen of ze ruimte hebben, ze hebben nl. maar een klein aantal huisjes / tipi's!

   Verwijderen
 3. Nogmaals bedankt voor de tips! Over de periode had Jos wel gelijk ;) Het wordt inderdaad heel lastig kiezen, het ziet er allemaal zó gaaf uit!! :D

  BeantwoordenVerwijderen