zondag 27 september 2015

Kabouters in Nederlandse bossen

Tijdens een weekendje weg bezochten we voor de tweede keer een Kabouterpad. Eerder wandelden we al het Kabouterpad in de bossen en duinen bij Schoorl, dit weekend waren we in Flevoland. Omdat het weer fantastisch was, besloten we vrijdagmorgen via de Oostvaardersplassen naar het Veluwemeer te rijden. We zijn ons gezinnetje en vrienden Maartje en Jos van wie dochter Pien precies even oud is als Stan. Door files duurde het allemaal langer dan gepland, maar rond lunchtijd arriveerden we bij het buitencentrum van de Oostvaardersplassen.


Het eerste dat Stan zag toen we naar het centrum liepen, nog op de parkeerplaats, was een Kabouter. En ja hoor, na een heerlijk gezond broodje, namen we 3 tasjes waaronder 2 kaboutermutsen en rode schmink in ontvangst en gingen we op pad. In de kindertasjes zit een pakje drinken en een koek, in de begeleiderstas zit een boekje en toebehoren voor het uitleggen en uitvoeren van de opdrachten. Bij iedere Kabouter kun je een opdracht doen.


Een Kabouterpad is er in diverse natuurgebieden van Staatsbosbeheer. Je volgt geen rood/geel/blauwe route, maar je wandelt van kabouter naar kabouter en iedere kabouter wijst je de weg. De route is redelijk kort, maar vergis je niet want dankzij de opdrachten die je bij iedere kabouter kunt uitvoeren, doe je er zomaar een paar uur over. De opdrachten zijn uiteraard gericht op de natuur en laten de kinderen stil staan bij de geluiden die ze horen, de diertjes die ze in een plas water zien en de uitwerpselen waar ze langs lopen. Wij liepen de 2 kilometer in anderhalf uur, met een korte pauze halverwege en ongeveer de helft van de opdrachten. We hebben weer van de route genoten en gaan zeker nog eens een Kabouterpad opzoeken!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten